gallery/fastigheten_2
gallery/rope

Senaste nytt

 

Internet


Fibernätet

Föreningen tillhandahåller Internetaccess via Fiber Direkts och STOKAB:s fibernät. Via fibernätet har du en anslutning till Internet med riktigt hög hastighet.


Fibernätet är byggt för framtiden, vilket ger dig bästa kvalité och högsta hastighet oavsett vilka tjänster som blir aktuella. Du får lika snabb hastighet för uppladdning som för nedladdning.

 

Föreningens internetaccess (som ingår i månadsavgiften) har kapacitet för 1000/1000 Mbit/s, men utrymme finns reserverat i nätet för mångdubbelt mer. Fiber Direkt ger även alla boende tillgång till Ipv6, den nya generationens Internet.


Även om vi Gigabithastighet i vår fiber så kommer du sannolikt inte att komma upp i denna hastighet, skälen är flera...
- Via en trådlös uppkoppling sitter begränsningen i accesspunkten.
- Åldern på din dator och nätverkskort. Äldre nätverkskort klarar bara 100Mbit/s
- Har du en router kopplad mellan din dator och fiberkonvertern så kan den
  påverka hastigheten.
- Hastigheten påverkas givetvis av Internettrafiken generellt (tid på dygnet).

 

För att få bästa mätresultat ska du koppla din dator via en nätverkskabel direkt mot fiberkonvertern och genomföra mätningen.
 

Mediacentralen

I varje lägenhet finns en mediacentral. Via mediacentralen kopplas alla komponenter i din lägenhet ihop fysiskt, så att du får rätt tjänst levererad till rätt plats i din lägenhet. Du kan själv lätt koppla om i mediacentralen för att matcha den möblering du för tillfället har. För att ansluta dig till Internet ska du koppla in dig på port 1.

 

I det fall din gamla fiberkonverter går sönder, kommer vi att installera en ny. Observera att den nya fiberkonvertern kräver att ditt nätverkskort på datorn klarar av Gigbithastighet om du kopplar den direkt mot fiberkonvertern. I det fall du har en router kopplad mot fiberkonvertern måste denna klara av Gigabit-hastighet (trådbundet).
 

Ingen hemmarouter behövs

Fiber Direkt begränsar inte antalet enheter som du kan direktansluta till Internet från din lägenhet. Du behöver därför ingen egen router för att dela på Internetanslutningen. Fiber Direkt rekommenderar inte ens att en router används i lägenheten, eftersom den ofta försämrar hastigheten, kan gå sönder eller hänga sig och gör att vissa program och tjänster på Internet fungerar sämre eller inte alls.

 

Många hemmaroutrar har dåligt eller inget stöd för Native IPv6. Det leder till att datorer som använder en sådan router inte kan ansluta till andra datorer eller servrar som använder IPv6. Fiber Direkt rekommenderar istället en enkel gigabitswitch för att kunna ansluta flera datorer till Internet. Om du vill ha ett trådlöst nätverk hemma så rekommenderar Fiber Direkt en trådlös accesspunkt utan routerfunktion eller en trådlös router i bryggat läge.
 

Support

Fiber Direkt erbjuder inte någon support till boende i föreningen. Styrelsens kontaktperson har tillgång till vår kundtjänst och support. Kontakta styrelsen om du har problem med din Internetuppkoppling.