gallery/fastigheten_2
gallery/rope

Senaste nytt

 

Säkerhetsdörrar

 

Allmänt

Våra säkerhetsdörrar är av klass 4, vilket är den högst klassen av inbrottsskydd. De är tillverkade i Italien av en Europas största och mest respekterade tillverkare, Torterolo & Re S.p.A. Beslagen är från Tyskland, tillverkade av Hoppe AG.

 

Stängning av dörren

Använd handtaget (trycket) som ett fast handtag, dra igen dörren utan att trycka ned handtaget. Låter man dörrens egen stängningskraft stänga dörren behöver man inte dra i handtaget. Låsets fallkolv griper då in i karmen på korrekt sätt. Trycket ska endast tryckas ned vi öppning av dörren.  

 

Låsning

Det övre låset (säkerhetslåset) är det som du normalt bör använda. Säkerhetslåset ska låsas två slag för att dörren ska vara helt låst. Vid endast ett slag är dörren inte korrekt låst. Det undre låset är det vi kallar ”servicelåset” och låser dörren endast med en låskolv. Denna nyckel kan du lämna ut till hantverkare som kan behöva tillgång till din lägenhet om du själv inte är hemma. Servicelåset ska låsas två slag för att dörren ska vara helt låst. Vid endast ett slag är dörren inte korrekt låst.

 

Om du bara låser med det nedre låset så går det att öppna dörren några millimeter. Detta är helt normalt och ursprungligen från att man tidigare skulle kunna ställa dörren på glänt och därmed få lite tillströmning av tilluft till lägenheten.

 

Om du låser dörren med båda låsen så måste du först låsa det övre låset, därefter det nedre. För att låsa upp dörren så gör det i omvänd ordning, dvs. det nedre låset öppnas först. Detta är ytterligare en säkerhetsmekanism då de båda låsen går in i varandra.

 

Säkerhetskedja

Säkerhetskedjan är ersatt av ett vred som du för till höger medan dörren är stängd. När du sedan öppnar dörren så går en kolv in ett skjutreglage så att du kan öppna dörren cirka åtta centimeter. För frikoppling av spärren måste du först stänga dörren, därefter skjuta spärren åt motsatt håll. Skruva inte på knoppen, den kan då lossna.

 

Dörrkik

Samtliga dörrar är försedda med en dörrkik. Om du vill ha en batteridriven monitor istället, så finns den bland annat att köpa viawww.axxess.se

 

Säkerhetsbrevlådan

Säkerhetsbrevlådan har två lägen, ett hemma- och ett bortaläge. I hemmaläget samlas posten i brevkorgen medan i bortaläge så hamnar posten på golvet. När man har brevlådan i bortaläge så fälls botten upp samtidigt som man öppnar brevinkastet, detta för att en inbrottstjuv inte ska se om det ligger post på golvet samt att de inte ska få möjligheten att stoppa in några föremål så att de kan öppna dörren från insidan.

 

Brevlådorna är brandskyddsklassade, därav att det är en mindre öppningsspringa. Brevlådorna är godkända och rekommenderade av posten.

 

Skötsel

Släta fanerade dörrar är behandlade med UV-lack. För att ta bort färgstänk kan man använda T-röd på en fuktad trasa. Vid lättare åkommor som fettfläckar efter fingeravtryck, rekommenderas vanligt diskmedel på fuktad trasa.

Eftersom våra dörrar är mörka, syns fläckar i regel lättare, därför är noggrann eftertorkning att föredra.

 

Namnskyltar

Texten på namnskyltarna ska försöka återspegla det typsnitt som användes under funkisperioden. Det typsnitt som vi har valt heter ”Gill Sans MT”.

 

Styrelsen förser de boende med namnskyltar. Önskar du ha kompletterade information på din namnskylt så kontaktar du styrelsen.

 

Förutom ditt namn står även det lägenhetsnummer som din lägenhet har tilldelats via Lägenhetsregistret.

Endast ”stålplattan” under brevinkastet får utnyttjas för kompletterade information.

 

Kopiering av nycklar

Med hänsyn till att nycklarna är lite speciella så kan du endast kopiera dina nycklar hos nedanstående låssmed:

 

Södermalms Lås AB
Bondegatan 1
Telefon: 08-640 65 00
www.sodermalmslas.se

 

"Nyckelkortet" används i det fall du måste beställa nycklar direkt från leverantören eller kopiera nycklar hos Södermalms Lås. I det fall du har tappat bort ditt nyckelkort, kontakta styrelsen så skriver vi ut ett intyg.